Verdenscupen i Bandy

Bandy World Cup eller, Verdenscupen i bandy, er en turnering som inviterer klubblag fra hele verden. Turneringen utspiller seg årlig i Ljusdal i Sverige, og forløper over en av helgene i Oktober. Vanligvis starter turneringen på en torsdag, og avsluttes på den følgende søndagen. Kampene spilles på forskjellige tider av døgnet, også sent på kvelden eller på natten. Siden 2003 finnes det også en verdenscup for damer, men den finner sted i Edsbyn. Fra 2009 har arrangementet blitt flyttet til Göransson Arena i Sandviken, litt på grunn av at det har vært for varmt i været, og fordi det ikke ble bygget noen innendørshall i Ljusdal.

Forvirring om navngivning

LoVKGeG3AFqUiINCf92o5oQHKO6fAbUjVerdenscupen har hatt mange forskjellige navn oppigjennom tiden, noe som kan føre til litt forvirring, men siden 1980 har turneringen offisielt blitt omtalt som Verdenscup, i alle fall som en del av navnet.

Turneringen startet egentlig i 1974, med navnet DAF-cupen, ble i 1976 til DEX-cupen, i 1980 ble den hetende Dex World Cup, i 1984 ble den kalt World Cup Ljusdal, fra 1986, SJ World Cup, i 1999 byttet cupen igjen navn, til Ljusdal Cup, fra 2004 kaltes turneringen for Polar Bandy World Cup, og siden 2005 har turneringen gått under navnet ExTe World Cup.

Cupen er som regel et oppgjør mellom svenske og russiske lag i toppen, men det er mange som i dag ønsker å delta i kampen om tittelen. Til sammen møtes 16 lag fra hele verden, og det er mange som også kommer, bare for å få være med. Derfor arrangeres det i dag også en B-turnering, som åpner opp for at land som ikke kan stille med så sterke lag, som det vi finner i toppsjiktet av bandy, også får en anledning til å spiller. Land som vanligvis stiller i B-turneringen er USA, Canada, Ungarn og Nederlandene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *