Svens Eliteserie i Bandy

Den svenske Eliteserien i Bandy er etter omstrukturering av ligasystemet i 2007 den nye øverste divisjonen i Svensk Bandy for Herrer. Den ble satt på toppen av Allsvenskan.

Hvordan avvikles serien?

Fra sesongen 2007 møtes fjorten lag i 26 omganger. De lagene som klarer seg opp til en plassering fra 8. plass, går direkte videre til kvartfinaler, hvor lagene fra plass 1 til 4 får lov til å velge sin motstander. Lagene som havner på 11. og 12. plass i Eliteserien må spille kvalifiseringskamper mot seks lag fra Allsvenskan, om disse to plassene, mens de to lagene som havner på 13. og 14 plass automatisk rykker ned til Allsvenskan.

Historien til svensk seriespill

1024px-2013-10-05_Action_02Siden 1931 har man i Sverige hatt en fungerende serie, som da ble kalt for Første Divisjon, som spilte gruppespill innen geografiske områder. Det er blitt diskutert mye frem og tilbake, om man heller burde hatt en enhetlig serie, men motargumentet var lenge at dette ville føre til et klasseskille i sporten, og stenge ut mange mindre lag fra å delta, samtidig som det ville svekke det lokale engasjementet og besøkene på arenaen.

Allsvenskan er i dag fortsatt regionalt inndelt, men det hele er blitt litt rotete. Hverken Superallsvenskan eller Eliteserien har regionale grupper, slik at klasseskillet i sporten, og sentralisering rundt et fåtall gode lag, i dag er blitt et faktum.

Gode lag i Eliteserien

Siden serien ble opprettet har det vært relativt stabilt i toppsjiktet av Eliteserien, med et fåtall meget gode klubblag som kjemper stødig mot hverandre om den svenske mestertittelen. Sandvikens AIK er en vanlig vinnerkandidat, og det samme kan man si om Hammarby IF. Västerår SK Edsbyns IF er også stadig på nippet til å vinne. Siden serien startet er det likevel Sandvikens AIK som har stukket av med flest seire, fire totalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *