Spillgangen i bandy

Det internasjonale regelverket for bandy-spill er lagt opp for å ligge nært regelverket i FIFA-fotball. Vanligvis varer en kamp i to omganger på 45 minutter, men det finnes variasjoner. Ungdomskamper har som regel omganger som varer 25 minutter. Det finnes også cup-konkurranser, hvor det er vanlig å ha ekstraomganger etter uavgjort resultat. Da legges det til to ekstraomganger på to ganger 15 minutter. Reglene åpner for at de kan spilles fullt ut, men det er også rom for golden goal regelen, hvor det første målet avgjør kampen. Om det fortsatt er uavgjort etter slutten på ekstraomgangene, så gjør man også som i fotballen. Da blir det straffekonkurranse, med fem skudd per lag, til noen får overtaket.

Kampstart og restart

1024px-Ullevaal_Bandy_Gressbanen_Ready_Ullevaal_IMG_5452Spillet startes vanligvis med avslag fra midten. Dette gjelder både for begynnelsen av omgangen, så vel som etter at et av lagene har scoret mål. Om andre avbrekk inntreffer, så settes ballen igang gjennom drop. Når det kommer til ballkontakten, så kan ballen både føres og passes med kølla, så vel som med skøyta eller med kroppen, men når det kommer til scoringer telles disse kun om ballen kommer fra kølla. Det er ikke tillat med hands, ikke for å stoppe ballen, og heller ikke for å passe ballen. Den eneste som forventes å bruke hendene er målvakten, som fritt kan gjøre dette, så lenge han er innenfor målområdet. Målvakten kan holde ballen i opptil fem sekunder, før den skal settes i spill igjen, og da kan målvakten kaste ballen ut i feltet. Her gjelder de samme off-side reglene som i fotball.

Om ballen går utover sidelinja blir det frislag på det stedet den gikk ut. Om motspilleren setter ballen ut av banen på kortlinjen blir det utkast fra hjemmesidens målvakt, i motsatt fall blir det corner-slag. Forsvarer må da stå inne i straffefeltet, mens angripere må stå utenfor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *