Russiske Bandyligaen

Den russiske bandyligaen er blant de beste og største ligaene i verden, og mange av lagene som har hevdet seg har tradisjoner som strekker seg langt tilbake. I denne artikkelen gis en liten oversikt over de forskjellige ledende lagene og hvor de kommer fra. Ligaen har eksistert siden 1898, men med forandringer og omstruktureringer gjennom de politiske skiftene som landet har opplevd gjennom det siste århundret.

HK Jenisej Krasnojarsk

Красноярск_ЕнисейHK Jenisej fra Krasnojarsk er den regjerende Russland-mesteren i bandy. Klubben har lange tradisjoner, og ble startet som et arbeiderlag under industrialiseringen av Sibir, rundt 1934. Klubben tar navnet fra elva Jensei som renner gjennom Krasnojarsk. Til tross for at Krasnojarsk er en småby i midten av ingensteds, er laget ledende i russisk bandy. Laget har vunnet mesterskapet 14 ganger, og tok alle titlene gjennom hele 1980-tallet. Stjernespillerne fra laget er Sergej Lomanov, og hans sønn, Sergej Lomanov. De har også vunnet Europacupen 7 ganger, og Verdenscupen 3 ganger, nå sist i 2011.

HK Dinamo Moskva

Dinamo Moskva er den argeste konkurrenten til HK Jenisej Krasnojarsk. Klubben ble grunnlagt i 1923. Som de andre klubbene med navnet Dinamo, har klubben et opphav som er nært knyttet til det russiske militærvesenet, selv om disse båndene i dag er så godt som brutt.

Laget er meget godt, og har gjennom tidene blitt Russisk Mester hele 21 ganger. Den siste oppturen fikk klubben etter 2005, da de igjen rykket opp til den første ligaen, og deretter kjøpte opp de beste spillerne fra Vodnik, som til da hadde dominert i ligaspillene. I reneste finanskapitalistiske stil ble Vodnik faktisk solgt ut av eksistens, og ble til et skjelett av et lag, som så oppløstes.

Deretter vant klubben syv russiske mesterskap, dertil vant laget også Europacupen i 2006, 2008 og 2009, og Verdenscupen i 2006 og 2007.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *