Klimaet da bandy oppstod

Bandy er egentlig en engelsk idrett, som oppstod i en periode da det var kaldere i Europa. Den som kjenner engelske byer i dag, vet at det ikke er vinterføre der spesielt lenge. Men på midten av 17-hundretallet hadde vi hatt flere store vulkanutbrudd i forkant, fra rundt 1350-tallet, med utbrudd i Italia, Indonesia, Alaska og på Island, som vedvarte, i en kombinasjon med lav strålingsmengde fra solen. Perioden omtales gjerne som den Lille Istid, og den ble lagt merke til av dem som levde på denne tiden. I de registrerte utbruddsårene pleide himmelen å farges av sotet, samtidig som isen lå lenger på elvene, og avlinger falt bort i stor grad.

2015-12-09_16-08-23_mois-givreDen Lille Istid strekker seg som sagt fra 1350, frem til 1850, hvor den globale middel-temperaturen ligger under 14 grader, som er gjennomsnittet, så vel som at den Europeiske middeltemperaturen derfor er langt hardere. Fra samme periode finner man også malerier fra Dürer og andre nederlandske mestre, hvor folk går på skøyter i de nederlandske kanalene. Et isføre som i dag tilhører sjeldenhetene. Skal man i dag finne slike forhold, må man enten inn i det britiske innlandet, på noen hundre meters høyde, eller man må så langt øst, inn i det kontinentale klimaet, for å komme unna varmen fra golfstrømmen, at man havner på en linje som strekker seg fra Oslo, over Berlin, til fjellene på Balkan.

Da den første internasjonale bandy-kampen ble spilt, i 1891, mellom nederlandske Dutch One Haarlem og Bury Fen fra London sin utkant, var været allerede i ferd med å bli varmere. Sporten spredde seg derfor til steder hvor folk spilte fotball, og hvor det var kaldt nok til å få isføre. Den var ofte vintersporten til de som spilte fotball når det var varmere i været. I Oslo har bandy blitt spilt siden 1903, men ikke mellom fotball lag, men mellom skøyteklubber og hockey-lag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *