Kan bandy overta hegemoniet fra ishockey?

Bandy er en idrett som har lange tradisjoner i Skandinavia. Opprinnelig var det bandy som var den store idretten, men etter hvert var det ishockey som dro flest spillere og tilskuere til tribunene.

Bandy er i likhet med ishockey, et spill som forgår på en isbane, med 11 spillere på hvert lag, som går på skøyter og der målet er å skåre mål bak en målmann.

Bundled-up-2-ReichertEtter hvert som sporten etablerte seg i Skandinavia, ble den offer for en rivalisering mellom de skandinaviske landene. Sverige viste seg fort å ha de beste spillerne og lagene, De store lagene ble etter hvert Sverige, Finnland, Canada og Russland. Men allerede i det første VM tok Norge en flott sølvmedalje.

Ishockey har siden skillet hatt en enorm suksess verden over, med NHL i statene og de sterke ligaene i Russland, Sverige, Finland og Norge. I tillegg har mange andre land hevdet seg, slik som Tsjekkia og Slovakia, Sveits og Tyskland.

Bandy har dermed kommet i bakleksa i forhold til ishockey som har millioner av supportere og tilhengere verden over.

Men bandy har fortsatt den fordelen at spillet både kan foregå utendørs og innendørs. Med sine elleve spillere og to omganger på 45 minutter, minner noe av oppsettet mye om fotball. Til og med banen er like stor som fotballbanen. Det betyr at mange kamper kan foregå på en islagt fotballbane. Med store tribuner med plass til mange tusen tilskuere, vil potensialet være mye større enn for ishockey, hvor de fleste tribuner tar mange færre.

Kanskje er tiden inne for et paradigmeskifte, hvor bandy får en større tilskuer-skare enn ishockey. For medlemstallene er stadig voksende og de er i dag flere aktive enn det har vært på mange år. Ligaene i Skandinavia har blant de beste lagene i verden, og rivaliseringen dem i mellom, hauser opp interessen blant folket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *