Innebandy som idrett

Innebandy er en lag-idrett som er veldig populær i Norge. Bandyforbundet teller hele 25 000 registrerte innebandy-medlemmer, hvorav 6 000 er lisensierte spillere eller klubber. Sporten er mest populær i de tradisjonelle bandy-områdene på Østlandet, og de fleste NM-klubblagene kommer gjerne fra Oslo eller de omliggende byene, som Sarpsborg og Fredrikstad.

Lag og utstyr

1024px-Innebandy_TeleborgshallenDen spilles med lag av varierende størrelser. Når det spilles regulære kamper har hvert lag fem spillere på banen, pluss en målvakt.

Alle spillere har køller, som kan være laget av tre, så vel som plast eller karbon. Plast er selvfølgelig det vanligste materialet. Det finnes også forskjellige typer baller, men den vanligste er en plastball som er hul, med mange luftehull.

Når spillet er i gang kan man kun spille ballen til andre spillere, eller skyte mot målet, med kølla. Men det er lov å stanse ballen, og spille den til seg selv med hele kroppen, med unntak for armene og hodet, fra halsen og opp. Spilletiden i seriespill er vanligvis 3 omganger på 20 minutter, med en pause på 10 minutter mellom omgangene. Selv om det kun er seks spilleren på banen, kan man fritt bytte spillere, og laget kan maks bestå av 20 spillere.

Innebandybanen

Mange har sikkert spilt innebandy med improviserte baner, men det finnes reguleringer som må følges for offisielle kamper som skjer under oppsikt av Norges Bandyforbund. Banen skal være 20 meter bred, og 40 meter lang. Rundt banen skal det finnes en vant på en halv meter. Inne på banen skal det være målområder som er merket av, med dimensjonene 4 ganger 5 meter. Dette område skal ligge 285 centimeter ut fra kortsiden av banen. Inne i målområdet skal det igjen være en markering som viser hvor keeperen alene har lov til å oppholde seg. Dette er en boks på 1 ganger 2,5 meter, som ligger 65 centimeter ut fra bakdelen av målområdet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *