Hva er bandy?

Bandy er ikke så vanlig som en breddeidrett i store deler av Norge, men det finnes områder hvor man kan finne organiserte lag, og hvor man kan delta fra man er liten. Områder hvor det er stor utbredelse er også gjerne områder hvor det finnes lange tradisjoner med skøyter og hockey, og hvor det er isbaner tilgjengelige. Tradisjoner for skøyteløp er selvfølgelig regionalt, i de delene av landet hvor vi finner et stabilt kalt klima på vinteren. Gjerne på Østlandet, og de sørlige delene av landet hvor man har kontinentalt klima, så vel som i de nordlige områdene, nord for Trondheim, hvor ikke de varme havstrømmene kan ødelegge for vintergleden.

Nesten som fotball?

1024px-Gustavsberg_IF_vs_BolticGötaBandy er et ballspill som foregår på en isbane, og kamper utspilles mellom to lag hvor alle går på skøyter. De slår ballen, eller fører den med køller, som er laget av glassfiber, eller av treverk. Hensikten med spillet er selvfølgelig å score flest mulig mål, gjennom å putte ballen i motstanderlaget sitt mål.

Hvert av lagene på banen har 11 mann på spillefeltet. Ti av spillerne er utespillere på banen, og har køller, mens målvakten ikke har noen kølle. Dertil er det tillatt å ha 4 innbyttere, slik at det totale laget er på 15 pers. Det finnes ikke noen grense for utbytting av spillere, slik at det kan finne sted fortløpende, med unntak av når en corner er i emning.

Spillet kommer fra England, og det er på mange måter veldig likt fotball, og kan ses som en vinterversjon av fotball, med samme type regelsett og logikk, eller kanskje som en hybrid mellom ishockey, hockey og fotball.

Utbredelsen av spillet er noe begrenset når man ser på verdensbasis, men det finnes fungerende seriespill i Norge, Sverige og Finland, så vel som i Russland, som jo også har kontinentalt vintervær.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *