Gode russiske bandylag

I Russland finnes det mange gode bandylag, og de fortjener litt ekstra oppmerksomhet. Mens det ikke skjer så mye innen norsk bandy, har Russland mange levende ligaer og god støtte, både politisk, og av publikum.

Vodnik fra Arkhangelsk

30102014Vodnik er interessant på flere vis, også fordi det er opphavsklubben til Boris Skrynnik, som i dag er lederen for Verdens bandyføderasjon, så vel som visepresident for det russiske bandyforbundet. Laget Vodnik ble stiftet i 1925, og var lenge et av de gode sovjetiske lagene. Etter at Russland ble en selvstendig stat, tok klubben hele 9 titler i det russiske mesterskapet. De vant Europacupen tre ganger, og tok Verdenscupen to ganger.

Klubben er spesiell i så måte, at den i dag kun eksisterer som et skjelett. Selv om laget eksisterer i navnet, ble alle de beste spillerne flyttet over til Dinamo Moskva. Grunnen til dette var at guvernøren av Arkhangelsk Oblast reduserte statsstøtten som klubben mottok. Den daværende klubbpresidenten, Boris Skrynnik tok straks affære, og overførte 14 spillere, samt mesteparten av støtteapparatet til klubben, over til Moskva.

HK Zorkij

HK Zorkij er et av de bedre russiske klubblagene, og ble stiftet i 1961, i Krasnagorsk. Krasnagorsk er en av de nye forstedene til Moskva, og ligger like utenfor grensene til Moskva By, langs Moskva-elven. Byen er velstående, og kan blant annet lokke med en innendørs skibakke i tillegg til gode is-anlegg. Klubben har med jevne mellomrom klart å karre til seg tittelen som Sovjetisk Mester, og de vant Verdenscupen i 1990, og Europacupen i 1992. Etter 2010 har de også gjort det bra. Likevel er det i all hovedsak blitt til at laget har måtte nøye seg med sølvmedaljer i det Russiske Mesterskapet. Til sammen er det i løpet av de siste ti årene blitt fire finaletap mot den sterke naboen, Dinamo Moskva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *