Det Russiske Bandymesterskapet

Det russiske mesterskapet i bandy avholdes årlig i landet, og sporten er populær i Russland. Den teller som den tredje mest populære sporten, og har status som nasjonalsport. Begrepet bandy brukes derimot ikke i Russland. Som regel kalles sporten for Russisk Hockey. Derfor har også mange av Russlands Bandy-klubber forbokstavene H K, for Hockey Klubb i navnet. I seg selv er den Russiske Bandyligaen ganske ny, siden den ble grunnlagt i samme slengen som at den Sovjetiske Bandyligaen ble oppløst i 1992. Klubbene som holdt til i Russland samlet seg da i en egen serie, som fungerte på samme vis som den Sovjetiske Serien tidligere hadde fungert. Fra og med sesongen 2011 har toppserien fått navnet Superligaen, og inneholder i dag 13 topplag.

oSW949yQpM0Den økonomiske krisen som falt over Sovjetunionen da landet gikk i oppløsning hadde også en graverende effekt på bandy i Landet. Et av resultatene var at mange av de beste spillerne flyttet til Sverige, og begynte å spille i den Svenske Eliteserien. Da ting utover 90-tallet igjen begynte å bedre seg, begynte også mange av spillerne å vende hjem, noen erfaringer rikere. I perioden etter 2000 har økonomien i klubbkassen til Superliga-lagene blitt ganske god, og siden sporten er en publikumsfavoritt i Russland, får gode spillere faktisk relativt høye lønninger. En god russisk bandy-spiller kan regne med en lønn som ligger på rundt en million kroner i året.

Dette lokker også flere utenlandske spillere til å forsøke seg på russiske lag. Mange av de bedre svenske bandyspillerne har tatt turen over grensen, og mange andre gode utlendinger trekkes til å spille for de russiske stjernelagene.

I Toppsjiktet i Superligaen finner vi Dinamo Moskva som er nåværende mester, sammen med HK Jenisej fra Sibir, og HK Zorkij, fra en av Moskvas forsteder. Lagenes ledende posisjon er ofte flyktig, og det foregår fri handel med spillere, noe som kan føre til store svingninger i lagenes posisjonering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *