Det internasjonale Bandyforbundet

Det Internasjonale Bandyforbundet ble stiftet like etter at bandy hadde vært en demonstrasjonsidrett under vinter-OL i Oslo, i 1955. Nasjonale organisasjoner fra Norge, Sverige, Finland, Kasakhstan, USA, Russland, Canada, Ungarn, Belarus og Nederland er per i dag medlemmer.

Verdensmesterskap i bandy

smAOUWLrip5tLRNnG5pW9nhA8nT0zCB8Fra og med 1957 ble det arrangert Verdensmesterskap i bandy annenhvert år, og fra 1961 ble verdensmesterskapet en årlig hendelse. Det dominerende laget i internasjonale spill er uten noen overraskelse Sovjetunionen, og etterfølger laget til Russland. Til sammen har disse to lagoppstillingene vunnet mesterskapet 20 ganger. Sverige har ti seire, mens Finland kun har en seier. Den beste rangeringen fra et norsk lag er sølvmedalje i 1965 og bronse i 1993. Når det kommer til egne internasjonale kamper for kvinner, er det Sverige som leder an, og har vunnet alle mesterskapene siden 2004.

Norges Bandyforbund

I Norge ble det første nasjonale forbundet for bandy stiftet i 1920, under navnet Norges Ishockeyforbund. Før dette var bandy underlagt organiseringen til Fotballforbundet. Mellom 1912 og 1928 ble det arrangert NM for 7-mannslag. Fra og med 1929 har forbundet det navnet som det i dag fortsatt bruker, og de gikk over til å spille kampene med 11-mannslag. Fra og med 1947 begynte man med et seriesystem med 4 divisjoner. Fra og med 1976 ble vinneren av førstedivisjonen kåret til seriemester, men det spilles også et sluttspill, hvor de fire beste lagene kjemper om å bli Norgesmester.

Damelag i Norge

Det finnes også en egen serie for damelag i Norge, og vanligvis spilles disse kampene på Ishockey-baner. Dette har vært organisert siden vinteren 1983 til 84, og omtales som Rinkbandy.

Innebandy og landhockey

Flesteparten av medlemmene i Norges Bandyforbund spiller faktisk ikke på is, men driver med innebandy. En sport som spilles med sko på bena, og helst inne i mange av landets varme idrettshaller, med mindre utstyr og styr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *