Begynnelsen på Innebandy

På sett og vis kan man faktisk takke Fidel Castor og John F. Kennedy for et positivt bidrag til Innebandy. Etter Kubakrisen skjør nemlig byggingen av store fjellhaller fart i Norge. Mange av dem ble skapt som idrettshaller, samtidig som de skulle tjene som bomberom, om stormaktene bestemte seg for å skyte atomraketter på hverandre.

1024px-Floorball,_Vaxholms_IBF_vs_Salems_IFDertil ble det også vanligere å bygge større idrettsanlegg på grunnlag av mer “normale” årsaker. Den verste boligkrisen som hadde fulgt etter Verdenskrigen var nå tatt hånd om, og man hadde ledig kapasitet og fagfolk som kunne brukes til å bygge større haller.

I første omgang ble innebandy en treningsform for hockeyklubber og bandyklubber, for å erstatte treningen når det ikke lå is. Grunnlaget for denne treningen var allerede lagt i Canada og i USA, og de første køllene for innebandy kom derfra. I første omgang var dette noe som kom til Sverige, som hadde et større bandymiljø, samt mer forbindelse med omverdenen, sammenliknet med Norge.

Trenden ble snappet opp av rektor ved idrettshøyskolen, Per Fredrik Wright, som forfattet et kontingent regelverk for sporten og promoterte innebandy som en god aktivitet. Wright var selv en erfaren fotballspiller, som også hadde deltatt på internasjonale bandy-stevner. I 1965 hadde han faktisk fått sølvmedalje for innsatsen i Verdensmesterskapet i Bandy. Han hadde også flere verv i bandyforbundet, noe som også bidro til at han raskt kunne få folk over på å delta i innebandy.

Først ble det eksperimentert rundt en del men sakte men sikkert fant innebandy den formen som man kjenner i dag. Fra omkring 1979 er regelverket så og si uforandret.

På 80-tallet får man så de første mesterskapene, og i 1988 får man det første uoffisielle NM i Innebandy. Samtidig blir innebandy en egen seksjon underlagt Norges Bandyforbund. Det tok noen år til, men i 91 blir idretten til en offisiell del av Norges Idrettsforbund, som en egen sport.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *