Bandy i Sverige

Bandy kom til Sverige i 1895, og de første som spilte spillet var faktisk den svenske kongefamilien, sammen med adelige og diplomater. Det ballet raskt på seg, og siden 1907 hadde man årlige Svenske Mesterskap. Spillet ble populært blant studenter, og middelklassen adopterte sporten. Etterhvert kom også arbeiderklassen med i spillet, spesielt etter at Slottsbrons IF vant Sverige Mesterskapet i 1934. Spillet spredde seg i forstedene og i småbyene rundt omkring i landet. Fordi Sverige er langt kaldere en store deler av Norge, fikk sporten en langt større utbredelse her.

640px-Hammarby_vs_GAIS_2012-02-11I Sverige har bandy også blitt utviklet til en engen kultur blant tilskuerne, som tradisjon tro skal ha med seg en bandyportefølje. Denne skal inneholde varmt drikke, og gjerne også en flaske brennevin for å holde varmen på de åpne arenaene hvor spillet vanligvis har blitt spilt. Gløgg er også vanlig niste når man skal ut på kamp. En annen morsom tradisjon er Annandagsbandy, som er en del av den svenske juletradisjonen. Her kommer det vanligvis langt flere tilskuere, og spillet begynner alltid klokken 13:15.

Finalene i SM i Bandy

Den tredje søndagen i Mars er også en merkedag for svenske bandyspillere og entusiaster. Da holdes finalen i Sverigemesterskapet. Fra 1991 til 2012 ble spillet holdt i Studentenes Idrettsplass i Uppsala, med rundt 20 000 tilskuere. I 2013 og 14 ble finalen imidlertid flyttet til Stokcholm, i bydelen Solna, til Friends Arena, som er stadion for landskampene i fotball. Stadion har et avtakbart tak, og en kapasitet på rundt 50 000 tilskuere. Ulempen er at det ikke alltid blir helt fult på tribunene, men på den andre siden kommer flere besøkende når kampene holdes i Stockholm, i stedet for i Uppsala, som jo ligger over en times kjøring unna hovedstaden. I 2015 flyttet finalen over til Tele2 Arena, som også ligger i Stockholm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *