Bandy i Russland

I Russland er bandy en ganske stor sport, og spillet er kjent under navnet Hockey med Ball, eller Russisk Hockey. I Russland hadde man allerede liknende spill, før det engelske regelverket ble innført. De finnes opptegninger fra det tidlige syttenhundretallet som viser at russiske adelsmenn, sammen med hoffet til Peter den Store, spiller spillet regelmessig. Blant annet skildres spill på Sankt Petersburg sin elv Neva.

Aqd6Ztwd0gcRusserne pleide å spille spillet med vanlig sko, og køller laget av einergreiner. Skøyter ble først inkludert senere. Bandy blir ikke til en masseidrett før etter 1850, når sporten spres til store deler av keiserdømmet.

Russiske skøyter pleide å ha lengre blader, noe som gjorde dem raskere så lenge det gjaldt å skøyte rett frem, men de fikk også vanskeligere for å svinge. Som mange sikkert vet, er bandyskøyter lengre enn vanlige hockeyskøyter, men russiske skøyter er enda lengre.

Da det Internasjonale Bandyforbundet ble stiftet i 1955, var representanter fra Sovjetunionen med som stiftende medlemmer. Sammen med stiftelsen ble også mesteparten av det internasjonale regelverket adoptert i Sovjet, med et markant unntak. Russisk bandy ble ikke spilt med grensene rundt banen. Den Russiske Bandy Super Liga spiller hvert år, og vinneren blir kåret til Russiske Mester. Den Russiske Cupen spilles også årlig siden 1937, med noen avbrudd under krigsårene.

Bandy anses som en av Russlands nasjonalsporter, og regnes for å være den tredje mest populære idretten i landet. Som en liten underfundighet kan det også nevnes at det er den eneste sporten som støttes av den Russiske Statskirken. Etter Verdensmesterskapet i 2016, det fjerde i rekken som ble vunnet av det Russiske Laget, ble fire av de viktigste spillerne, hovedtreneren og visepresidenten til det Russiske bandyforbundet invitert til Kreml, for å møte President Putin, Ministeren for Sport og Ungdomsministeren, for å lage avtaler om ekstra pengestøtte til Russiske Bandy. Det er faktisk det første møte mellom bandyspillere og statsoverhoder, noen sinne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *